English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΕΛΛΑΣ - Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ "ΟΤΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΙΣΑΙ..."

                                                                

   Το παραπάνω λαϊκό ρητό δυστυχώς αντιπροσωπεύει και τον χώρο των πολεμικών τεχνών, των μαχητικών σπορ αλλά και της αυτοάμυνας! Σε μια χώρα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση, που η έννοια του οργανωμένου κράτους έχει καταργηθεί, που το έθνος γίνεται αντικείμενο χλευασμού, που τα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας έχουν κατακλύσει τους δρόμους μας (και εντός ολίγου και τα σπίτια μας), δεν θα μπορούσε να λείπει η παραπληροφόρηση. Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσω να καταδείξω εν συντομία τις διαφορές μεταξύ των τριών προαναφερθείσων εννοιών προκεμένου ο κάθε ενδιαφερόμενος να μην γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από επίδοξους αρριβίστες κερδοσκόπους!
   Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, τον τελευταίο καιρό ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια επιγραφές σε προϋπάρχουσες ή νέες σχολές πολεμικών τεχνών και μαχητικών σπορ του στυλ : "πολεμική τέχνη τάδε - ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ" , "μαχητικό σπορ δήνα - ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ" οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και στοχεύουν στην παραπληροφόρηση των υποψηφίων ενασχολούμενων εκμεταλευόμενες την άγνοια, την αμάθεια ακόμη και την ημιμάθεια τους!
   Όσον αφορά στις πολεμικές τέχνες, δημιουργήθηκαν επί το πλείστον μερικές χιλιάδες χρόνια πριν και όπως ορίζει το ονομά τους ήταν αφενός ένοπλα συστήματα μάχης (η χρήση άοπλης μάχης ήταν επικουρική) και αφετέρου ως τέχνες βασιζόντουσαν κατά κόρον στην τιμή των αντιπάλων κατά τη μονομαχία. Επιπλέον, πλην ελαχίστων περιπτώσεων παρέμειναν μη εξελίσσιμες γεγονός το οποίο τις καθιστά εξορισμού μη εφαρμόσιμες στη σύγχρονη πραγματικότητα. Για παράδειγμα πώς θα υπερασπιστείς τη ζωή και την αξιοπρέπεια σου ή των δικών σου ανθρώπων όταν έχεις μάθει να μη χτυπάς κάτω απ' τη ζώνη ή όταν τα χέρια σου παραμένουν "κουλά" πλάι στο σώμα και το μόνο σου όπλο είναι τα λακτίσματα; Ο νοών νοείτω...
   Τα μαχητικά σπορ όπως ορίζει και το όνομά τους είναι σπορ με αποκλειστικό πεδίο δράσης το "τατάμι" ή το "ρινγκ" όπου κυριαρχεί το αθλητικό πνεύμα και η ευγενής ''άμιλλα", υπάρχει διαιτητής, κανόνες, γιατρός, μαλακό δάπεδο, ένας αντίπαλος (ο οποίος είναι του ιδίου περίπου βάρους κι επιπέδου) και βέβαια ο αγώνας παύει οποτεδήποτε...
   Η ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ,και δη η ρεαλιστική, ουδεμία σχέση έχει με τα παραπάνω διότι πολύ απλά οι καταστάσεις έξω από τον ασφαλή χώρο του γυμναστηρίου, ή του αγωνιστικού χώρου, είναι απρόβλεπτες και άνισες!
   Ας πάψουν λοιπόν κάποιοι να το παίζουν παντογνώστες και ξερόλες κοροιδεύοντας πρώτα τον εαυτό τους κι έπειτα τους μαθητές τους προκειμένου να κερδοσκοπήσουν ανήθικα ξεχνώντας ότι βασικό χαρακτηριστικό ενός δασκάλου είναι η ηθική και η αναζήτηση της αλήθειας! Ο καθείς στον τομέα του "κύριοι"! Μη γίνεστε υφαρπαστές εννοιών καθιστώντας εαυτούς σας επικίνδυνους, δίνοντας εσφαλμένες ελπίδες για το τι "διδάσκετε"!



2 σχόλια:

  1. Πραγματικά Αληθινό και Καυστικό άρθρο από εναν Καταξιομένο και Διακεκριμένο Εκπαιδευτή "Ρεαλιστικής Αυτοάμυνας δρόμου"!
    Είναι πραγματικά λυπήρο να χρησιμοποιούν σχολές Παραδοσιακών και Αθλητικών Πολεμικών Τεχνων τον ορο "Αυτοαμυνα" στοχέυοντας σε εμπορικoύς λόγους και management tricks!
    Χαίρομαι πραγματικά όμως που υπάρχουν και Πραγματικοί Εκπαιδευτές που γνωρίζουν σε άριστο επίπεδο το Κεφάλαιο Αυτοάμυνα και Streetfighting!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απόλυτα με τον συγγραφέα του άρθρου, και καθώς ανήκω στο γυναικείο φύλο θα ήθελα να εκφράσω κι εγώ τη δυσαρέσκεια μου προς τις σχολές που διαφημίζουν ότι ειδικεύονται στην ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ.
    Προσβάλουν αφενός τον ιδρυτή της εκάστοτε πολεμικής τέχνης που διαφημίζουν ότι διδάσκουν και κοροϊδεύουν αφετέρου τους μαθητές τους που αισθάνονται ότι μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν καταστάσεις δρόμου!
    Άλλο αυτοάμυνα λοιπόν άλλο πολεμικές τέχνες, έκαστος στο είδος του!
    Συγχαρητήρια για το θέμα που θίγεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή